Vem betalar för dödsbo

Vem betalar för begravningen? – Så hanterar du kostnader i ett dödsbo

En av de mest centrala frågorna när någon går bort är: Vem betalar för kostnaderna som uppstår vid ett dödsfall? Räkningar aviserade till den avlidne och städning av dödsboet – vem är det som betalar för det egentligen? Och vem betalar för begravningen? Vi listar vilka kostnader dödsboet ansvarar för respektive vilka kostnader du som anhörig förväntas betala.

Är du osäker på vad ett dödsbo innebär? Läs mer om det i vår guide till hantering av dödsbo för dig som anhörig.

Vem betalar för begravningen? 

Det är dödsboet som ska betala för själva begravningen. Det innefattar bland annat kostnader för kista, blommor och begravningsbyråns arbete. Om det inte finns tillräckligt med pengar att betala för begravningen går det att få ersättning från kommunen. Då behöver du ansöka om ekonomiskt bistånd från socialkontoret i kommunen. Kostnader för skötsel av begravningsplatsen, kremering och gravsättning täcks av begravningsavgiften. 

Alla som är folkbokförda betalar en begravningsavgift via skattsedeln. Nedan listar vi vad begravningsavgiften används till: 

  • Lokal förvaring och visning av den avlidne
  • Kremering
  • Transport till gravsättning
  • Lokal begravningsceremoni utan religiösa symboler
  • Gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under 25 år

Hur mycket kostar det att begrava någon?  

Enligt Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer kostar en begravning i snitt mellan 18 000 och 27 000 kronor. Då är inte gravsten, dödsannons, eventuella juridiska kostnader för bouppteckning, bodelning och arvskifte medräknat. Begravningsbyråer tar vanligtvis en arbetskostnad på 5 000-15 000 kronor.  

Måste anhöriga betala begravningskostnader?

Som vi varit inne på tidigare är det dödsboet som normalt sett betalar begravningskostnaderna. Du som anhörig måste alltså inte betala för begravningen. Saknas det pengar för att bekosta begravningen rekommenderar vi att ni i första hand vänder er till kommunen där den avlidne är folkbokförd. Ungefär 7% av begravningarna i Sverige bekostas helt eller delvis med hjälp av bistånd från kommunen. 

Såhär gör du om du misstänker att det inte finns tillräckligt med pengar till begravningen: 

  1. Gör en uppskattning av tillgångarna i dödsboet för att se om det täcker begravningskostnaderna. 
  2. Betala inte några räkningar innan du ansöker om begravningshjälp. Kostnaderna för begravningen är en prioriterad kostnad och ska betalas före andra räkningar. 
  3. Be de andra betalningsmottagarna om uppskov med betalningen tills du vet om det kommer finnas några andra tillgångar efter begravningen. Förklara att det är ett dödsbo och att en boutredning ska göras på grund av att det saknas tillgångar.  
  4. Ansök om begravningshjälp genom att göra en dödsboanmälan hos socialkontoret i kommunen där den avlidne är folkbokförd.

Städning av dödsbo – vem betalar den kostnaden vid dödsfall? 

När det kommer till vem som betalar för städning och tömning av ett dödsbo är det en kostnad som ska tas från dödsboet. Även här kan du ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunen om de ekonomiska tillgångarna inte räcker till. Då är det viktigt att notera att dödsboet ska vara orört och att du inte får tömma ett dödsbo innan bouppteckningen är klar.  

Vi på MNN Recycling hjälper dig underlätta processen. Vi erbjuder professionell tömning och städning av dödsbon och tar hand om allt som behövs, från packning och bortforsling till återvinning och städning. Våra erfarna team ser till att bostaden är i perfekt skick för försäljning eller uthyrning. 

Ska dödsboet ut till försäljning? Läs mer om hur du maximerar värdet när du säljer ett dödsbo. 

Dessutom hjälper vi dig med värdering och återbruk av föremål som kan vara av värde för någon annan. Vi kan även köpa dödsboet. På så sätt får du hjälp med hela processen – från början till slut. 

Läs mer om alla våra tjänster

Vem betalar räkningar i ett dödsbo? 

De kostnader som du i första hand behöver ha koll på efter ett dödsfall är kostnaderna för begravningen och för bouppteckningen. Troligtvis finns det räkningar som ska betalas och kanske skulder som stressar dig. Försök att ta en sak i taget och se i första hand till att den avlidnes tillgångar går till begravning och bouppteckning. Pengarna tas från den avlidnes bankkonton. 

Utöver begravning och bouppteckning ska räkningar kopplade till den avlidnes hushåll täckas av dödsboet. Det kan handla om hyra, el eller abonnemang. Det är du som dödsbodelägare som betalar räkningarna i ett dödsbo, men pengarna tas från den avlidnes konton. 

Lista: Dessa kostnader betalas av dödsboet vid dödsfall

För att göra det ännu tydligare vilka kostnader som betalas av dödsboet efter ett dödsfall listar vi dem nedan. 

Lista över de vanligaste utgifterna som bekostas av dödsboet: 

  • Begravningskostnader
  • Kostnader för bouppteckning
  • Hyra eller bostadslån
  • El, vatten och uppvärmning
  • Telefon och internetabonnemang
  • Eventuella skulder och lån som den avlidne hade
  • Försäkringspremier (t.ex. hemförsäkring)
  • Fastighetsskatt och andra avgifter kopplade till bostaden
  • Städning och tömning av dödsboet
  • Juridiska kostnader kopplade till dödsboets förvaltning

Dessa utgifter tas från den avlidnes tillgångar innan arvet delas ut till dödsbodelägarna.

Lista: Dessa kostnader betalas av anhöriga vid dödsfall 

Vanligtvis täcks de större kostnaderna vid dödsfall av dödsboet. Vissa kostnader som anses som valfria och personliga bekostas av dig som anhörig. 

Lista över kostnader du som anhöriga kan behöva betala efter ett dödsfall:

  • Eventuella resekostnader för att närvara vid begravningen
  • Minnesstund eller mottagning efter begravningen (om den inte täcks av dödsboet)
  • Extra gravdekorationer och blommor till begravningen
  • Tillverkning av gravsten (om det inte täcks av dödsboet)
  • Förvaring eller transport av tillhörigheter från den avlidne som anhöriga vill behålla
  • Kostnader för att ordna med omplacering av husdjur eller andra tillhörigheter
  • Skötsel av gravplatsen (på sikt, efter att dödsboet är avvecklat)

Vanliga frågor och svar om kostnader i dödsbo

Vad ska betalas först vid ett dödsfall? 

Kostnader för begravning och bouppteckning ska prioriteras först vid ett dödsfall. Därefter kan räkningar och eventuella skulder betalas. 

Måste barn betala föräldrars begravning? 

Nej, barn måste inte betala sina föräldrars begravning. Samma principer som för andra dödsfall gäller även här. Kostnaderna tas i första hand från dödsboet och om det saknas tillgångar kan kommunen bistå med ekonomisk hjälp.  

Vem betalar transport av avliden? 

Det finns inga enhetliga regler för vem som betalar för transport av den avlidne i Sverige. Det varierar från kommun till kommun. Kostnaden påverkas exempelvis av om begravningen och gravsättningen ska ske på den ort där den avlidne var folkbokförd eller om det sker på annan ort. 

För att ta reda på vad som gäller i ditt fall rekommenderar vi att kontakta en begravningsbyrå. De kan ge råd och hjälpa till att ordna med transporten. 

Vad händer med dina pengar på ditt bankkonto när du dör?

När en person dör övergår alla personens tillgångar och skulder till ett dödsbo. Dödsboet är en egen juridisk enhet med ansvar för den avlidnes ekonomi. Det är vanligtvis den efterlevande maken, sambon eller arvingarna som tar hand om dödsboet. Antingen enligt lag eller utifrån ett testamente. 

Får man ta ut pengar från avlidnes konto?

De enda uttagen från den avlidnes konton som banken godkänner innan bouppteckningen är klar är: 

  • Betala begravning
  • Betala bouppteckning
  • Betala hyra, el och telefonräkningar
  • Lösa in utbetalningsavier 

En dödsbodelägare får inte tömma dödsboets bankkonton utan att de andra dödsbodelägarna är överens och innan arvskiftet är klart. Om någon gör det utan samtycke kan de bli tvungna att betala tillbaka pengarna, eller så dras beloppet av från deras arv. Det kan även betraktas som förskingring.

Ta del av vår checklista vid dödsfall, för att få en tydlig bild av vad du behöver göra när någon gått bort. 

Innehållsförteckning

Fler blogginlägg