Ett rum med antika möbler, inklusive ett träpiano med en trästol, ett utsmyckat sidobord med dekorativa ljusstakar och en stor förgylld spegelram, samt en stoppad trästol bredvid. Gyllene gardiner hänger vid sidan av pianot.

Sälja tillgångar i ett dödsbo: Allt du behöver veta!

När en anhörig går bort kan det uppstå frågor om vad som ska göras med den avlidnes tillgångar. I många fall vill de efterlevande sälja tillgångar ur dödsboet, men innan det är möjligt finns det juridiska regler att följa. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta innan du säljer något från ett dödsbo – från juridiska krav och bouppteckning till praktiska tips inför försäljning av tillgångar.

Vad säger lagen om att sälja tillgångar från ett dödsbo?

När en person går bort blir allt hen ägde en del av ett dödsbo. Dödsboet är en egen juridisk enhet och existerar tills arvet är fördelat. Under tiden måste alla som ärver – de så kallade dödsbodelägarna – gemensamt ta hand om dödsboet och fatta beslut tillsammans.

Viktigt att veta:

  • Ingenting från dödsboet får säljas utan alla dödsbodelägares godkännande. Om en sak i dödsboet säljs utan att alla kommit överens om det, kan den som sålt föremålet behöva lämna tillbaka det eller ersätta dess värde.
  • Att ta eller sälja något från dödsboet utan tillåtelse kan dessutom vara olagligt. Personen riskerar då att dömas för bedrägeri eller stöld. 
  • Pengarna från en försäljning tillhör dödsboet. De kan inte delas ut förrän dödsboet är avslutat.

Bouppteckning – en viktig sammanställning inför försäljning

En bouppteckning är en viktig del av processen när du ska sälja tillgångar från ett dödsbo. I bouppteckningen listas allt som dödsboet ägde vid dödsfallet. Den krävs för att exempelvis avsluta bankkonton, få tillgång till fastighetsuppgifter och genomföra försäljningar. Nedan går vi igenom hur processen med bouppteckningen ser ut i korta drag.  

Så här går det till: 

  1. Möte om bouppteckningen: Inom tre månader ska ett möte hållas där alla dödsbodelägare får en genomgång av dödsboets tillgångar och skulder. 
  2. Underskrift och inlämning: När allt är utrett skrivs bouppteckningen under och skickas till Skatteverket senast fyra månader efter dödsfallet.
  3. Efter registrering: När Skatteverket har godkänt bouppteckningen kan den användas för att sälja tillgångar eller avsluta konton.

Vill du ha hjälp med bouppteckningen kan du vända dig till en jurist eller begravningsbyrå.

Läs mer om lösöre i bouppteckningen

MNN Recycling i bilen

Vi köper tillgångarna i ditt dödsbo

Vi på MNN har över 10 års erfarenhet av att köpa, värdera och tömma dödsbon. Behöver du hjälp med dödsbohantering så finns vi här för att underlätta processen och ge dig trygghet och stöd genom hela hanteringen. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig vidare.

Exempel: Försäljning av bil från dödsbo

För att förtydliga hur du går tillväga för att sälja lösöre från ett dödsbo går vi igenom det steg för steg genom ett konkret exempel. 

Anna och hennes två syskon, Johan och Lisa, har nyligen förlorat sin pappa. Efter begravningen börjar de gå igenom hans tillgångar och upptäcker att han ägde en bil som ingen av dem vill behålla. De bestämmer sig för att sälja den. Låt oss gå igenom hur processen för att sälja bilen i dödsboet ser ut. 

Steg 1: Bouppteckning

Först behöver syskonen se till att bouppteckningen blir klar och registrerad hos Skatteverket. Bouppteckningen listar alla pappans tillgångar och skulder, och bilen ska finnas med där.

Steg 2: Enighet mellan dödsbodelägarna

Eftersom bilen tillhör dödsboet kan den inte säljas förrän alla tre syskon är överens. De diskuterar saken och bestämmer gemensamt att bilen ska säljas på en andrahandsmarknad.

Steg 3: Vem får sälja bilen?

Syskonen bestämmer att Johan, som har mest erfarenhet av bilförsäljning, ska sköta affären. För att han ska kunna genomföra försäljningen behöver han en fullmakt från Anna och Lisa. De skriver varsin fullmakt där det framgår att Johan får sälja bilen åt dödsboet.

Steg 4: Försäljning och betalning

Johan annonserar bilen på en försäljningsplattform och hittar en köpare. När köparen betalar förs pengarna in på dödsboets konto – inte på Johans privata konto. Tillgångarna tillhör fortfarande dödsboet.

Steg 5: Redovisning och arvskifte

När bilen är såld och pengarna finns på dödsboets konto, blir beloppet en del av det totala arvet. Vid arvskiftet fördelas pengarna tillsammans med övriga tillgångar enligt bouppteckning och arvsfördelning.

Den här typen av process gäller för alla tillgångar i ett dödsbo – oavsett om det är en bil, en bostad eller smycken. Det viktigaste är att alla dödsbodelägare är överens innan något säljs. 

Läs mer om hur du hanterar kostnader i ett dödsbo. 

Finns det någon som köper dödsbon?

Ja, det finns företag som köper hela eller delar av dödsbon. Dessa företag erbjuder en smidig lösning där de tar hand om allt från värdering och uppköp till bortforsling och städning. På så sätt behöver du inte hantera försäljningen av enstaka föremål. Vi går igenom hur det fungerar om du skulle sälja dödsboet till ett företag. 

1. Kontakt och bokning av värdering

Första steget är att kontakta ett företag som köper dödsbon och boka en värdering. Många företag erbjuder en kostnadsfri bedömning där de går igenom dödsboets innehåll och ger en uppskattning av vad de kan betala. Jämför olika företag innan du bestämmer dig. 

2. Värdering och offert

Därefter besöker en representant från företaget bostaden för att göra en genomgång av tillgångarna. De bedömer värdet av hela bostaden baserat på exempelvis möbler, antikviteter, konst, elektronik och andra föremål.

När värderingen är klar får du en offert på vad företaget är villig att betala för hela eller delar av dödsboet. 

3. Genomförande av försäljning och tömning

Om du accepterar offerten skriver ni avtal och företaget hämtar dödsboets tillgångar enligt överenskommelse.

Många företag erbjuder tömning av hela bostaden – vilket innebär att du slipper hantera sortering och transport. Vissa företag inkluderar även flyttstädning för att göra bostaden redo för nästa steg, exempelvis försäljning eller överlåtelse.

Se vår checklista vid dödsfall för en tydlig guide om vad du behöver göra när en närstående gått bort.

MNN Recycling tillhör marknadsledarna bland företag som köper dödsbon

Ja, du läste rätt – MNN Recycling är en av marknadens ledande aktörer inom köp och tömning av bohag och dödsbon. Utöver det hjälper vi även till med bouppteckning, värdering, arvskifte och flyttstädning.

När du kontaktar oss börjar vi alltid med en kostnadsfri värdering och ger dig en skriftlig offert som du kan ta ställning till i lugn och ro. Vi vet att hantering av ett dödsbo ofta sker i en känslosam tid, därför bemöter vi alltid våra kunder med respekt och omtanke. Våra erfarna medarbetare arbetar effektivt, professionellt och diskret.

Vid ett hembesök går vi tillsammans igenom dina behov och tar fram en tydlig offert. Den inkluderar ett fast pris för värdering, försäljning av föremål, tömning och flyttstädning – inga dolda avgifter eller oväntade kostnader.

När du godkänt offerten påbörjar vi arbetet. Du kan välja att närvara vid tömningen eller lämna över nycklarna till oss via vår säkra nyckelkvittens. När allt är klart återlämnar vi nycklarna enligt dina önskemål. Enkelt, tryggt och smidigt!

Kontakta oss för en kostnadsfri värdering! 

Innehållsförteckning

Fler blogginlägg