En nyckel sitter i ett dörrlås, med en nyckelring som har ett trähänge i form av ett hus. I bakgrunden syns en suddig interiör av ett rum med en soffa och en grön växt.

Vem får gå in i ett dödsbo? Guide till dig som anhörig

När en anhörig går bort uppstår många frågor kring hantering av dödsboet. Vem får gå in i ett dödsbo och vilka är det som ingår? Det är frågor som många vill ha svar på. I den här artikeln förklarar vi vem som får gå in i en avlidens lägenhet och vad lagen säger i fråga om att gå in i ett dödsbo.

Vem får gå in i en avlidens lägenhet?

Det är dödsbodelägarna som har rätt att gå in i ett dödsbo. Det är också dem som ska företräda dödsboet och hantera allt som behöver göras när en anhörig gått bort. Mer om vad det innebär att vara dödsbodelägare går vi igenom längre ner i artikeln. 

Om den avlidne var gift, får den efterlevande maken eller makan bo kvar och hantera bostaden precis som tidigare. Gemensamma barn får vänta på sitt arv tills även den andra föräldern har gått bort. Om det finns särkullbarn, alltså barn från ett tidigare förhållande, kan maken eller makan ibland behöva flytta så att barnen får ut sin del av arvet. Den efterlevande har däremot alltid rätt att bo kvar under tiden bouppteckningen görs. 

Om det inte finns en efterlevande make eller maka, delas dödsboet av flera delägare, till exempel barn eller andra arvingar. Då får ingen gå in i bostaden utan tillstånd från alla delägare, om det inte handlar om vissa undantag.

Vad får man göra utan tillstånd från alla dödsbodelägare?

  • Slänga mat och sopor
  • Sänka värmen på elementen
  • Vattna blommor
  • Skotta snö och klippa gräs

Ovanstående punkter handlar om att ta hand om bostaden och förhindra skador, men ingen får ta eller flytta på värdesaker utan alla dödsbodelägares godkännande. 

Om dödsboet saknar pengar och kommunen hjälper till med begravningen, får ingen anhörig eller vän gå in i bostaden. Då är det kommunen som hanterar dödsboet. 

Att förlora en anhörig är svårt, och det finns mycket att tänka på. Om du behöver hjälp med vad som ska göras, kan du läsa vår checklista vid dödsfall. 

Vilka ingår i ett dödsbo?

Som tidigare nämnt är det dödsbodelägarna som ansvarar för dödsboet. Vilka dessa är beror på den avlidnes familjesituation. Vanligtvis är det:

  • Efterlevande make eller sambo
  • Arvingar (barn, barnbarn eller andra släktingar enligt arvsordningen)
  • Universella testamentstagare (personer som enligt testamentet ska ärva hela eller en viss andel av boet)

Om det inte finns några arvingar eller testamentstagare, blir Allmänna arvsfonden dödsbodelägare.

Vad innebär det att vara dödsbodelägare?

Att vara dödsbodelägare innebär att du har rätt till arv och ansvarar för att förvalta dödsboet efter en avliden person. Dödsbodelägarna utgör tillsammans en juridisk enhet som hanterar den avlidnes kvarlåtenskap fram till att arvet fördelas.

Som dödsbodelägare har du både rättigheter och skyldigheter när det gäller dödsboet:

  • Förvaltning av dödsboet – Dödsbodelägarna ansvarar gemensamt för att ta hand om den avlidnes ekonomi, bostad och andra tillgångar tills arvet är fördelat.
  • Beslut om dödsboets tillgångar – Större beslut, som att sälja bostad eller lösa in bankkonton, kräver att alla dödsbodelägare är överens.
  • Deltagande i bouppteckningen – Dödsbodelägarna måste tillsammans upprätta en bouppteckning. Det är en förteckning över den avlidnes skulder och tillgångar.
  • Arvsfördelning – När alla skulder är betalda delas arvet ut enligt lag eller testamente.

Du är dödsbodelägare från den avlidnes dödsdag fram tills dödsboet är avslutat, vilket sker när arvet har fördelats och eventuella skulder är reglerade.

Läs mer om regler för dödsbo. 

Får man gå in i ett dödsbo innan bouppteckning?

Om du är dödsbodelägare har du rätt att gå in i bostaden, men du får inte börja tömma eller rensa den. Dödsboets tillgångar och skulder ska vara orörda tills arvskiftet är genomfört. Det är på grund av att bouppteckningen måste spegla den avlidnes tillgångar och skulder vid dödsdagen. Om någonting av högre värde tas ifrån bostaden kan det räknas som brottsligt beteende.  

Det är därför viktigt att vänta med att ta med sig föremål eller gå igenom den avlidnes tillhörigheter. Först när bouppteckningen är färdig och inskickad till Skatteverket får dödsbodelägarna börja fördela eller sälja den avlidnes ägodelar.

Läs mer om hur en bouppteckning för dödsbo ska upprättas. 

Vem ska tömma lägenheten efter dödsfallet?

När det gäller städning och tömning av en hyresrätt efter ett dödsfall, kan inte ansvaret automatiskt övergå till dig som anhörig. Detta beror på att hyresavtalet endast gäller mellan den avlidne och hyresvärden. 

Den bästa lösningen är att anlita en firma för att tömma och städa bostaden. Då är det dödsboet som står för kostnaden. Om det inte finns några pengar i dödsboet och du som anhörig inte kan eller vill ta hand om tömningen, kan ansvaret i vissa fall hamna på hyresvärden.

Läs vår artikel: Får man tömma ett dödsbo innan bouppteckning?

Professionell och omsorgsfull hjälp med dödsbotömning

MNN Recycling hjälper dig att rensa och tömma dödsboet på ett respektfullt och effektivt sätt. Vi ser till att du får det stöd du behöver i en svår tid. Vi tar hand om allt från sortering och bortforsling till städning, och vi avslutar inte arbetet förrän du är helt nöjd.

Vi garanterar kvalitet och trygghet

  • Nöjdhetsgaranti – Vi ser till att dödsbotömningen utförs med högsta kvalitet och att du är helt nöjd innan vi avslutar uppdraget.
  • Helhetslösning – Vi hjälper dig genom hela processen, från inventering och värdering till tömning och städning.
  • Trygg och smidig service – Vår målsättning är att göra det så enkelt och bekymmersfritt som möjligt för dig.

Om du behöver hjälp eller har frågor om hur ett dödsbo ska hanteras, är du varmt välkommen att kontakta oss – vi finns här för dig!

Innehållsförteckning

Fler blogginlägg