Bild på vackra lägenheter en mulen dag

Får man tömma ett dödsbo innan bouppteckning? Det här gäller

När någon har avlidit är det mycket som ska ordnas och mitt i sorgen uppstår ofta frågor om vad man får göra med bostaden och bohaget. En av de vanligaste funderingarna är om det är tillåtet att börja tömma ett dödsbo innan bouppteckningen är klar. Svaret är egentligen ganska tydligt: nej, det får man inte. Men många är osäkra på vad som faktiskt räknas som att ”tömma” ett dödsbo och vad som är okej att göra under tiden. I den här guiden reder vi ut vad lagen säger, vad du får och inte får göra, och hur du undviker vanliga misstag och konflikter.

Vad är en bouppteckning?

När någon har gått bort behöver de som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det betyder att man går igenom och skriver ner vilka tillgångar och skulder den avlidne hade. Bouppteckningen visar också vilka som är dödsbodelägare, om det finns något testamente, och vem som ska ha ansvar för att ta hand om dödsboet. Den ger en tydlig överblick över ekonomin i boet och ligger till grund för hur arvet ska fördelas.

När ska bouppteckningen göras?

Bouppteckningen ska upprättas inom tre månader efter dödsfallet. När den är klar har man ytterligare en månad på sig att skicka in den till Skatteverket för registrering. Det innebär att bouppteckningen senast ska vara inskickad inom fyra månader från dödsdagen.

Vad ska bouppteckningen innehålla?

Det är viktigt att bouppteckningen är korrekt, nedan är en översikt på den information som bouppteckningen bör innehålla. Vi rekommenderar däremot att läsa mer på Skatteverkets hemsida för att få den senaste informationen: Skatteverket: Vad ska bouppteckningen innehålla?

  • Uppgifter om den avlidne: Namn, personnummer, dödsdag och adress.
  • Arvingar och testamentstagare: namn och kontaktuppgifter till alla som ska ärva eller som nämns i ett testamente.
  • Tillgångar och skulder: en lista över vad den avlidne ägde och vilka skulder som fanns på dödsdagen. Om det finns en efterlevande make/maka ska även den personens tillgångar och skulder tas med.
  • Bouppgivare: den person som bäst känner till dödsboet och som berättar vad som finns i det.
  • Förrättningsmän: två personer som inte är arvingar och som skriver under att allt i bouppteckningen stämmer.
  • Förrättningsdag: datumet då bouppteckningen gjordes.
  • Kallelser och närvaro: vilka som blivit kallade till mötet och vilka som faktiskt deltog.
  • Viktiga dokument: till exempel testamente, äktenskapsförord eller andra handlingar som hör till dödsboet ska bifogas.

Läs mer om hur lösöre beräknas i ett dödsbo.

Får man tömma ett dödsbo innan bouppteckning?

Enligt svensk lag får man inte ta bort, sälja eller dela upp tillgångar från ett dödsbo innan bouppteckningen är klar och registrerad hos Skatteverket. Det beror på att bouppteckningen ska visa en korrekt bild av dödsboets ekonomi- alltså vilka tillgångar och skulder som fanns på dagen för dödsfallet.

Eftersom dödsboet är en egen juridisk person, är det dödsboet- inte arvingarna- som äger tillgångarna fram till att arvet har fördelats. Ingen dödsbodelägare har därför rätt att ta saker från boet, inte ens med godkännande från andra arvingar. Att göra det kan i värsta fall ses som bedrägeri.

Bouppgivaren, alltså den som lämnar uppgifterna till bouppteckningen, måste intyga att informationen är sann och fullständig. Om dödsboet tömts innan, finns risken att bouppteckningen blir felaktig.

Vad får man göra innan bouppteckningen är klar?

Innan bouppteckningen är färdig och registrerad finns det vissa saker man får göra och andra som man inte får.

Det här får man göra:

  • Städa och organisera bostaden: Du får gå igenom saker, städa och förbereda inför bouppteckningen, så länge du inte tar bort, säljer eller delar upp något av värde.
  • Säkra bostaden: Lås, stäng av el, ta hand om posten och se till att hemmet inte skadas eller utsätts för risk.
  • Kontakta banker, försäkringsbolag och myndigheter: Du får börja samla in uppgifter som behövs för bouppteckningen.
  • Kalla till bouppteckningsförrättning: Informera alla dödsbodelägare och kalla dem till mötet där bouppteckningen ska göras.

Det här får man inte göra:

  • Du får inte ta, sälja eller skänka bort egendom som tillhör dödsboet.
  • Du får inte betala ut arv eller fördela saker mellan dödsbodelägare.
  • Du får inte ändra på något som påverkar värdet på boet: exempelvis sälja en bostad, avsluta konton eller slänga värdefulla föremål.

Kan man sälja dödsbo innan bouppteckning?

Även om du planerar att sälja ett dödsbo eller delar av det men låter allt stå kvar och orört tills bouppteckningen är klar, så är det inte tillåtet att ingå bindande avtal om försäljning i förväg. Anledningen är att det inte officiellt är klart vem som kommer att äga bostadsrätten och hur tillgångarna ska fördelas innan bouppteckningen är klar.

Att “förbereda” en försäljning är däremot helt okej. Du kan:

  • Kontakta företag för värdering
  • Få offert på tömning, uppköp eller städning
  • Planera försäljning av bostad eller bohag– men allt måste vänta tills bouppteckningen är klar

Så kort sagt: Inga bindande beslut eller affärer får göras förrän bouppteckningen är upprättad och registrerad- även om själva tillgångarna står orörda under tiden.

Här kan du läsa fler information om att sälja tillgångar i ett dödsbo.

Så hanterar du ett dödsbo på rätt sätt

Alla dödsbodelägare har gemensamt ansvar för dödsboet, vilket betyder att viktiga beslut ska fattas tillsammans. Försök ha en tidig och öppen dialog med övriga delägare om hur ni vill gå vidare. Bestäm vem som gör vad, när bouppteckningen ska ske och hur ni hanterar bostad och tillgångar.

Tips:

  • Dokumentera beslut ni tar tillsammans.
  • Undvik att någon agerar på egen hand- det kan skapa misstro.
  • Kalla alla delägare till bouppteckningen i god tid.

Anlita hjälp vid behov

Du måste inte göra allt själv. I många fall är det klokt att ta in professionell hjälp för att spara tid, undvika fel och minska stress.

Exempel på hjälp du kan ta in:

  • Jurist: för stöd vid bouppteckning, arvstvister eller komplicerade familjeförhållanden.
  • Boutredningsman: om delägarna inte kommer överens.
  • Dödsbohanteringsföretag: för tömning, städning och bortforsling av bohag.

Om du behöver hjälp med vad mer som behöver göras, kan du läsa vår checklista vid dödsfall.

Ta hjälp av MNN-Recycling

På MNN Recycling erbjuder vi helhetslösningar för dödsbon i Stockholm. Vi hjälper dig med  värdering och uppköp till tömning, bortforsling och städning så att du kan fokusera på det viktiga.

Vi möter varje uppdrag med omtanke, respekt och erfarenhet, oavsett om det gäller en mindre lägenhet eller ett helt hushåll. Kontakta oss gärna för ett kostnadsfritt besök och rådgivning kring just ditt behov.

Innehållsförteckning

Fler blogginlägg