MNN Recycling - Dödsbo Stockholm

RUT-avdrag vid dödsbon: En guide med regler och villkor

I det här blogginlägget går vi igenom RUT-avdrag vid dödsbon

Så vad är det som gäller för RUT-avdrag vid dödsbon? När en nära anhörig går bort kan det vara mycket att tänka på och hantera, inte minst juridiska och ekonomiska frågor som rör dödsboet. En av de frågor som kan uppkomma är huruvida det är möjligt att använda RUT-avdrag för tjänster som utförs i samband med ett dödsbo. I detta blogginlägg går vi igenom de regler som gäller för RUT-avdrag vid dödsbon.

Vad är RUT-avdrag?

RUT-avdrag (Rengöring, Underhåll och Tvätt) är en skattereduktion som privatpersoner kan få för hushållsnära tjänster. Detta inkluderar bland annat städning, trädgårdsarbete och barnpassning. Skattereduktionen innebär att man kan få tillbaka en del av kostnaden för dessa tjänster via skatten.

RUT-avdrag vid dödsbon

När en person avlider övergår dennes tillgångar och skulder till ett dödsbo, vilket är en juridisk person. Dödsboet ansvarar för att betala skulder och förvalta tillgångarna tills arvskiftet sker. Reglerna för RUT-avdrag vid dödsbon är dock specifika.

 1. Tidpunkten för tjänsternas utförande:

  • RUT-avdrag kan endast utnyttjas för tjänster som har utförts innan dödsfallet. Det innebär att om en person har haft städhjälp eller annan RUT-berättigad tjänst utförd innan denne avlidit, så kan avdraget fortfarande göras i den avlidnes deklaration.
 2. Efter dödsfallet:

  • Efter dödsfallet kan dödsboet inte nyttja RUT-avdrag för tjänster som utförs. Detta innebär att städning av den avlidnes bostad inför en försäljning eller flytt av egendomar inte är berättigat till RUT-avdrag.
 3. Undantag vid försäljning av bostad:

  • Om den avlidne har haft en bostad som ska säljas efter dödsfallet, kan RUT-avdrag ändå inte utnyttjas för städning eller annan tjänst kopplad till förberedelser inför försäljning. Det är viktigt att dödsboet är medvetet om detta när man planerar och budgeterar för kostnader.

Viktiga punkter att tänka på

 • Dokumentation:

  • För att kunna utnyttja RUT-avdraget för tjänster utförda innan dödsfallet är det viktigt att ha ordentlig dokumentation. Spara fakturor och kvitton som tydligt visar när tjänsterna har utförts och betalats.
 • Deklaration:

  • Skattereduktionen för RUT-avdraget måste tas upp i den avlidnes slutliga deklaration. Det är därför viktigt att informera den som sköter dödsboets ekonomi om vilka tjänster som utförts och betalats för att kunna göra rätt avdrag i deklarationen.

Sammanfattning

RUT-avdrag kan vara en värdefull ekonomisk lättnad för många hushåll, men det är viktigt att känna till de specifika regler som gäller vid dödsbon. Endast tjänster som utförts före dödsfallet är berättigade till RUT-avdrag, och efter dödsfallet kan dödsboet inte utnyttja detta avdrag för nya tjänster. Genom att ha koll på dessa regler och se till att rätt dokumentation finns tillgänglig, kan man säkerställa att avdraget hanteras korrekt i den avlidnes slutliga deklaration.

Har du fler frågor kring RUT-avdrag och dödsbon, eller behöver hjälp med andra juridiska frågor i samband med ett dödsfall, kontakta oss så hjälper vi dig. 

Vi har märkt att det finns företag som trots regelverk erbjuder kunder RUT-avdrag vid hantering av dödsbon. Detta är inte lagligt. 

Vi hoppas att du har fått lite verktyg gällande RUT-avdrag vid dödsbon. Har du några fler frågor? Då kan du kontakta oss här: kontakta oss

Vill du läsa fler av våra blogginlägg? De hittar du här: https://mnnrecycling.se/blogg/

Vill du ha allmän information gällande dödsbohantering? Här länkar vi de vanligaste sidorna så att du kan läsa de nödvändigaste informationen som finns för att underlätta din situation.

Vi på MNN Recycling AB är din trygga partner vid dödsbohantering i Stockholm och hela mälardalen. Med våra anpassade lösningar så ser vi till att just dina behov blir tillgodosedda. Med vår nöjdkundgaranti garanterar vi att du som kund ska känna dig nöjd med vår service när vi är klara med uppdraget.

Efterlevnads guiden

Skatteverket dödsbo

RUT-avdrag vid dödsbon