Är smycken lösöre?
Ja, smycken räknas som lösöre. Lösöre är ett samlingsbegrepp för föremål som finns i hemmet, till exempel möbler, kläder, smycken, böcker, husgeråd, hemelektronik och konst. Tänk på dina personliga tillhörigheter och inventarier – sådant du normalt tar med dig vid en flytt.
I ett dödsbo omfattas lösöret av den avlidnes tillgångar och därför ska smycken även stå med i bouppteckningen.
Här kan du läsa mer om lösöre i bouppteckningen
Därför är det viktigt att värdera smycken i ett dödsbo
Nu vet du att smycken räknas som lösöre i ett dödsbo – check! Men varför är det så viktigt att värdera dem? Låt oss gå igenom det.
- För bouppteckningen: Värderingen hjälper till att fastställa vad dödsboet är värt. Alla tillgångar, inklusive smycken, måste listas och värderas för att bouppteckningen ska bli juridiskt korrekt.
- Vid arvskiftet: När arvet ska delas upp mellan arvingar är det viktigt att ha tydliga värden på smyckena. Det gör fördelningen mer rättvis och minskar risken för konflikter.
- Inför eventuell försäljning: Om smyckena inte ska behållas av arvingarna, utan istället säljas, behövs en korrekt värdering för att du ska veta vad du kan begära – och för att inte riskera att sälja något för billigt.
Hur värderar man smycken för ett dödsbo?
Värdering av smycken i ett dödsbo behöver göras av en värderingsman eller guldsmed. Nedan listar vi allt du behöver tänka på inför värderingen.
1. Ta hjälp av en expert
Det första steget är att kontakta en värderingsman eller guldsmed. De har kunskapen som krävs för att bedöma vad smyckena är värda – utifrån material, design, skick och ålder. Många guldsmedsbutiker erbjuder värdering och vissa har särskild erfarenhet av att hantera dödsbon.
2. Förstå skillnaden mellan marknadsvärde och affektionsvärde
Det är vanligt att som anhörig känna starkt för smycken i ett dödsbo. Troligtvis för att de burits av någon som stod dig nära. Vid en bouppteckning är det marknadsvärdet, alltså vad smycket kan säljas för idag, som räknas. Det känslomässiga (affektionsvärdet) är viktigt när eventuella dödsbodelägare ska dela upp tillgångarna, men det påverkar inte den formella värderingen.
3. Spara värderingsintyget
När värderingen är klar får du ett skriftligt intyg där smyckenas värde står angivet. Intyget är viktigt att spara – det behövs både till bouppteckningen och om smyckena ska delas upp eller säljas vidare.
Funderar du även på när du får tömma dödsboet? Läs: Får man tömma ett dödsbo innan bouppteckning?
Hur delar man smycken vid arv?
Att dela upp smycken i ett dödsbo kan vara både känsligt och praktiskt komplicerat. Det finns inga exakta regler för hur smycken ska värderas eller fördelas, men det finns riktlinjer att följa – och framför allt, möjlighet att komma överens.
Värdering och överenskommelse
Vanligtvis värderas smycken och andra tillgångar utifrån marknadsvärdet vid tiden för bouppteckningen. Men eftersom arvskiftet ibland sker långt senare, kan värdet ha förändrats. Därför har dödsbodelägarna rätt att själva komma överens om både värdet och från vilket datum värderingen ska gälla när det väl är dags att dela upp tillgångarna.
Samäganderätt
Enligt lag har varje arvinge rätt till en andel av varje typ av egendom. Föremål som inte kan delas upp – som smycken, möbler eller konst – behöver tilldelas en arvinge. Om det är svårt att komma överens om vem som ska få ett visst smycke, kan det ärvas med samäganderätt. Det innebär att flera arvingar delar ägandet. Vill du undvika samägande kan föremålet istället säljas och pengarna delas lika.
När värdet blir ojämnt
Om ett smycke, till exempel en ring, tilldelas en arvinge och har ett högre värde än personens andel i dödsboet, ska arvingen som fått det högre värdet kompensera de andra. Det sker genom en så kallad arvskifteslikvid – en ekonomisk utjämning så att alla får sin rättmätiga del.
Om ni inte kommer överens
I de fall där det inte går att enas kan du vända dig till en skiftesman – en person utsedd av tingsrätten som hjälper till att fatta beslut om hur arvet ska delas.
Här kan du läsa mer om vem som får gå in i ett dödsbo
Vad kostar det att få smycken värderade?
Priset för att värdera smycken kan variera, beroende på hur många smycken det handlar om och hur komplicerade de är att bedöma. Vissa smycken kräver mer tid och expertis, till exempel om de innehåller ädelstenar eller har ett äldre eller ovanligt ursprung. Därför är det klokt att kontakta en värderingsman eller guldsmed i förväg och be om en uppskattning av kostnaden.
Är det okej att sälja ärvda smycken?
Ja, det är helt okej att sälja smycken du har ärvt – så länge arvskiftet är klart och alla dödsbodelägare har kommit överens om vem som får vad. Då är smyckena dina och du har rätt att göra vad du vill med dem, precis som med vilken annan egendom som helst.
Men innan du bestämmer dig för att sälja, kan det vara klokt att stanna upp en stund. Ärvda smycken bär ofta på minnen och känslor, både för dig och andra i familjen. Även om du inte själv vill behålla dem, kan det vara bra att prata med andra anhöriga – någon kanske vill ta över smycket, just för det känslomässiga värdet.
Läs mer om hur det går till att sälja tillgångar i ett dödsbo
MNN Recycling värderar hela dödsboet – inklusive smycken
Att ta hand om ett dödsbo kan kännas överväldigande, både praktiskt och känslomässigt. MNN Recycling finns här för att göra processen smidigare. Vi erbjuder helhetslösningar där vi hjälper dig att tömma dödsbo, städa dödsbo och även köpa dödsbo om så önskas. Som en del av vår tjänst ingår även en värdering av dödsboet, där vi noggrant bedömer värdet på hela bohaget – inklusive smycken och andra värdeföremål.
Oavsett om du behöver hjälp med enstaka moment eller vill överlåta hela processen till oss, ser vi till att det sker med respekt för både människorna och föremålen som finns kvar. Vårt mål är att underlätta för dig – från första kontakt till ett tömt och städat hem.